Re: NVDA launches itself after UAC is dismissed, even if it wasn't running before that


Petr Řehák
 

Hello,

 

I believe that this stems from NVDA being launched via the Ease Of Access feature of Windows. When you uncheck NVDA there and still let it start on and after the logon screen this should no longer happen. You can get there by entering „control /name Microsoft.EaseOfAccessCenter“ into the Run dialog box or by going to the Control Panel of Windows (run „control“) and searching for „Ease Of Access“ in your language there. Then navigate to something like „Use your computer without a screen“ and then Tab until you reach the NVDA check box in this section.

 

Best regards,

 

Petr Řehák

--

Odesláno z aplikace Pošta pro Windows 10

 

Od: Kostadin Kolev
Odesláno:středa 29. září 2021 17:44
Komu: nvda@nvda.groups.io
Předmět: [nvda] NVDA launches itself after UAC is dismissed, even if it wasn't running before that

 

Hello all,

Before eventually filing a ticket, I want to share my problem here. Maybe someone else has also encountered this previously and a solution is already available.

These days I had to reinstall my computer and all of its programs due to an SSD failure. I usually use an installed alpha version of NVDA as my daily driver. This time however, I did not had an installer for the latest alpha snapshot and initially I installed v2021.2 and then upgraded to the latest alpha snapshot via its manually downloaded install package.

Today I've noticed a peculiar behavior of NVDA, which did not occur before the reinstall. And that is: if NVDA is not running and an UAC prompt appears on the screen, after the "Yes" or "No" button is activated, NVDA will launch itself. This should not happen, but it does. Does anyone know why is this happening and is there a solution to this problem?

My copy of NVDA is configured to run after I log on and on UAC and other secure screens.

The problem occurs even without any add-ons.

I even tried removing the "nvda.ini" file from both the "AppData\Roaming\NVDA" and "Program Files (x86)\NVDA\systemConfig" directories (the file is the same), but that did not help.

In "Program Files (x86)\NVDA\systemConfig\addons", there are no add-ons.

Test environment:

  • Operating system: Windows 10 Pro version 21H1 (build 19043.1237), 64-bit, in Bulgarian with all locale settings set to "Bulgarian".
  • NVDA version: alpha-23838,ea5effee.
  • Processor: Intel Core i5-9400F at 2.90GHz.
  • RAM Memory: 16.00GB.
  • Graphics: MSI GeForce GTX-1050TI Gaming X 4G, 4096MB dedicated memory, desktop resolution set to 1920x1080.
  • Sound Card: Realtek ALC892 at Intel Cannon Point PCH.

Thanks in advance!

______
Best wishes,
Kostadin Kolev

 

Join nvda@nvda.groups.io to automatically receive all group messages.