Re: NVDA Crashes on launch, log:OSError: [WinError 193]


Quentin Christensen
 

It looks like maybe NVDA didn't install properly.  I wonder if it is something to do with AVG?

In any case, a copy of the log from when NVDA installed would be helpful.  When this log was created, the install log would have become nvda-old.log - so if you've restarted again then it's likely been overwritten by now.

Could you please try uninstalling and reinstalling NVDA and send a copy of the install log to me at info@... please?

Kind regards

Quentin.

On Thu, Jan 27, 2022 at 2:40 PM <bpurvis@...> wrote:
Moderator's Note:  The posting of log files on the group is discouraged for two reasons:
1. They can contain private data.
2.  There are few members who are able to interpret them.

Because this issue is so strange, I'm granting a one-time exception.  General practice is to post the issue and offer to send the log privately to whoever may request it.  Please do this going forward.
--------------------------------------------------
Windows 7 SP1
During installation NVDA works fine. I can even select the option to Continue Running without doing an installation and it will work perfectly.
However once the installation is complete I can hear the NDVA startup sound which is immediately followed by the exit sound.
I have tried installing the latest version and even uninstalled, rebooted and installed the previous with the same results.
NVDA fails to launch with the same characteristics after a reboot.
Never does it remain in the taskbar.
While running in the Continue mode I can fully navigate the menus and have tried resetting/factory defaults but no change.
Even tried different voice profiles.
I have AVG Business installed and added the NDVA installed path as an exemption.

When I took a look at the logs I see this in the last line. OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.
*Full Log:
INFO - __main__ (21:46:36.635) - MainThread (5972):
Starting NVDA version 2021.3.1
INFO - core.main (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Config dir: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda
INFO - config.ConfigManager._loadConfig (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Loading config: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda\nvda.ini
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Windows version: Windows 7 (6.1.7601) service pack Service Pack 1 workstation
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using Python version 3.7.9 (tags/v3.7.9:13c94747c7, Aug 17 2020, 18:01:55) [MSC v.1900 32 bit (Intel)]
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using comtypes version 1.1.8
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using configobj version 5.1.0 with validate version 1.0.1
CRITICAL - __main__ (21:46:36.932) - MainThread (5972):
core failure
Traceback (most recent call last):
  File "nvda.pyw", line 362, in
  File "core.pyc", line 442, in main
  File "NVDAHelper.pyc", line 569, in initialize
  File "NVDAHelper.pyc", line 482, in __init__
  File "winKernel.pyc", line 351, in CreateProcessAsUser
OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.

Any Suggestions?
Thanks



--
Quentin Christensen
Training and Support Manager

Join nvda@nvda.groups.io to automatically receive all group messages.