NVDA Crashes on launch, log:OSError: [WinError 193]


bpurvis@...
 

Moderator's Note:  The posting of log files on the group is discouraged for two reasons:
1. They can contain private data.
2.  There are few members who are able to interpret them.

Because this issue is so strange, I'm granting a one-time exception.  General practice is to post the issue and offer to send the log privately to whoever may request it.  Please do this going forward.
--------------------------------------------------
Windows 7 SP1
During installation NVDA works fine. I can even select the option to Continue Running without doing an installation and it will work perfectly.
However once the installation is complete I can hear the NDVA startup sound which is immediately followed by the exit sound.
I have tried installing the latest version and even uninstalled, rebooted and installed the previous with the same results.
NVDA fails to launch with the same characteristics after a reboot.
Never does it remain in the taskbar.
While running in the Continue mode I can fully navigate the menus and have tried resetting/factory defaults but no change.
Even tried different voice profiles.
I have AVG Business installed and added the NDVA installed path as an exemption.

When I took a look at the logs I see this in the last line. OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.
*Full Log:
INFO - __main__ (21:46:36.635) - MainThread (5972):
Starting NVDA version 2021.3.1
INFO - core.main (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Config dir: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda
INFO - config.ConfigManager._loadConfig (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Loading config: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda\nvda.ini
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Windows version: Windows 7 (6.1.7601) service pack Service Pack 1 workstation
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using Python version 3.7.9 (tags/v3.7.9:13c94747c7, Aug 17 2020, 18:01:55) [MSC v.1900 32 bit (Intel)]
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using comtypes version 1.1.8
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using configobj version 5.1.0 with validate version 1.0.1
CRITICAL - __main__ (21:46:36.932) - MainThread (5972):
core failure
Traceback (most recent call last):
  File "nvda.pyw", line 362, in
  File "core.pyc", line 442, in main
  File "NVDAHelper.pyc", line 569, in initialize
  File "NVDAHelper.pyc", line 482, in __init__
  File "winKernel.pyc", line 351, in CreateProcessAsUser
OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.

Any Suggestions?
Thanks


Tyler Spivey
 

This is a weird one.
Go here and see if you can run nvdaHelperRemoteLoader.exe:

C:\Program Files (x86)\NVDA\lib64\2021.3.1

What error do you get when you try that? That line of code is pointing at that file, and my hope is that even though it's not running under NVDA, we'll get a more useful error out of it.

On 1/26/2022 7:06 PM, bpurvis@kfpl.ca wrote:
Moderator's Note:  The posting of log files on the group is discouraged for two reasons:
1. They can contain private data.
2.  There are few members who are able to interpret them.
Because this issue is so strange, I'm granting a one-time exception. General practice is to post the issue and offer to send the log privately to whoever may request it.  Please do this going forward.
--------------------------------------------------
Windows 7 SP1
During installation NVDA works fine. I can even select the option to Continue Running without doing an installation and it will work perfectly.
However once the installation is complete I can hear the NDVA startup sound which is immediately followed by the exit sound.
I have tried installing the latest version and even uninstalled, rebooted and installed the previous with the same results.
NVDA fails to launch with the same characteristics after a reboot.
Never does it remain in the taskbar.
While running in the Continue mode I can fully navigate the menus and have tried resetting/factory defaults but no change.
Even tried different voice profiles.
I have AVG Business installed and added the NDVA installed path as an exemption.
When I took a look at the logs I see this in the last line. OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.
*Full Log:
INFO - __main__ (21:46:36.635) - MainThread (5972):
Starting NVDA version 2021.3.1
INFO - core.main (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Config dir: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda
INFO - config.ConfigManager._loadConfig (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Loading config: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda\nvda.ini
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Windows version: Windows 7 (6.1.7601) service pack Service Pack 1 workstation
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using Python version 3.7.9 (tags/v3.7.9:13c94747c7, Aug 17 2020, 18:01:55) [MSC v.1900 32 bit (Intel)]
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using comtypes version 1.1.8
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using configobj version 5.1.0 with validate version 1.0.1
CRITICAL - __main__ (21:46:36.932) - MainThread (5972):
core failure
Traceback (most recent call last):
  File "nvda.pyw", line 362, in
  File "core.pyc", line 442, in main
  File "NVDAHelper.pyc", line 569, in initialize
  File "NVDAHelper.pyc", line 482, in __init__
  File "winKernel.pyc", line 351, in CreateProcessAsUser
OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.
Any Suggestions?
Thanks


Quentin Christensen
 

It looks like maybe NVDA didn't install properly.  I wonder if it is something to do with AVG?

In any case, a copy of the log from when NVDA installed would be helpful.  When this log was created, the install log would have become nvda-old.log - so if you've restarted again then it's likely been overwritten by now.

Could you please try uninstalling and reinstalling NVDA and send a copy of the install log to me at info@... please?

Kind regards

Quentin.

On Thu, Jan 27, 2022 at 2:40 PM <bpurvis@...> wrote:
Moderator's Note:  The posting of log files on the group is discouraged for two reasons:
1. They can contain private data.
2.  There are few members who are able to interpret them.

Because this issue is so strange, I'm granting a one-time exception.  General practice is to post the issue and offer to send the log privately to whoever may request it.  Please do this going forward.
--------------------------------------------------
Windows 7 SP1
During installation NVDA works fine. I can even select the option to Continue Running without doing an installation and it will work perfectly.
However once the installation is complete I can hear the NDVA startup sound which is immediately followed by the exit sound.
I have tried installing the latest version and even uninstalled, rebooted and installed the previous with the same results.
NVDA fails to launch with the same characteristics after a reboot.
Never does it remain in the taskbar.
While running in the Continue mode I can fully navigate the menus and have tried resetting/factory defaults but no change.
Even tried different voice profiles.
I have AVG Business installed and added the NDVA installed path as an exemption.

When I took a look at the logs I see this in the last line. OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.
*Full Log:
INFO - __main__ (21:46:36.635) - MainThread (5972):
Starting NVDA version 2021.3.1
INFO - core.main (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Config dir: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda
INFO - config.ConfigManager._loadConfig (21:46:36.686) - MainThread (5972):
Loading config: C:\Users\Jeffery\AppData\Roaming\nvda\nvda.ini
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Windows version: Windows 7 (6.1.7601) service pack Service Pack 1 workstation
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using Python version 3.7.9 (tags/v3.7.9:13c94747c7, Aug 17 2020, 18:01:55) [MSC v.1900 32 bit (Intel)]
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using comtypes version 1.1.8
INFO - core.main (21:46:36.729) - MainThread (5972):
Using configobj version 5.1.0 with validate version 1.0.1
CRITICAL - __main__ (21:46:36.932) - MainThread (5972):
core failure
Traceback (most recent call last):
  File "nvda.pyw", line 362, in
  File "core.pyc", line 442, in main
  File "NVDAHelper.pyc", line 569, in initialize
  File "NVDAHelper.pyc", line 482, in __init__
  File "winKernel.pyc", line 351, in CreateProcessAsUser
OSError: [WinError 193] %1 is not a valid Win32 application.

Any Suggestions?
Thanks



--
Quentin Christensen
Training and Support Manager


bpurvis@...
 

Hi Tyler
Thanks for the reply. 

When I launch ndvaHelperRemoteLoarder the following popup window appears.
Title: nvdaHelperRemote (injection_terminate)
Body: Error waiting for the local thread to die, already dead or not responding.
Option Button: OK


bpurvis@...
 

HI Quentin
Email has been sent. Thanks.


Armando L. Vias
 

I sometimes get the same error message as well.

On Jan 29, 2022, at 4:23 PM, bpurvis@... wrote:

Hi Tyler
Thanks for the reply. 

When I launch ndvaHelperRemoteLoarder the following popup window appears.
Title: nvdaHelperRemote (injection_terminate)
Body: Error waiting for the local thread to die, already dead or not responding.
Option Button: OK


Quentin Christensen
 

Thank you, I've got them - We'll have a look and see what we can find out.

Quentin.

On Sun, Jan 30, 2022 at 8:23 AM <bpurvis@...> wrote:
HI Quentin
Email has been sent. Thanks.



--
Quentin Christensen
Training and Support Manager