Topics

Problem with NVDA and Chrome on HTML pages with many links

Brian Buhrow
 

hello. In using Google Chrome with a squirrelmail web page with many
links, I find either NVDA or Chrome is mis-behaving. Specifically, I see a
lot of errors in the NVDA log similar to the ones below. When these errors
happen, The specific web page in question becomes unresponsive and other
odd things break, i.e. this evening, I couldn't copy to the clipboard for
some odd reason, until I reboot. Is this a known issue, and, if it is,
does anyone know where I can get the fix? I believe I'm running the latest
version of Chrome, Windows 10 and NVDA.
See snippets of the log file below.

Many thanks for any light folks can shed on this issue.

-thanks
-Brian


INFO - __main__ (23:27:25.265) - MainThread (1344):
Starting NVDA version 2019.3.1
INFO - core.main (23:27:25.749) - MainThread (1344):
Config dir: C:\Users\BUHROW\AppData\Roaming\nvda
INFO - config.ConfigManager._loadConfig (23:27:25.749) - MainThread (1344):
Loading config: C:\Users\BUHROW\AppData\Roaming\nvda\nvda.ini
INFO - core.main (23:27:26.633) - MainThread (1344):
Using Windows version 10.0.18363 workstation
INFO - core.main (23:27:26.633) - MainThread (1344):
Using Python version 3.7.5 (tags/v3.7.5:5c02a39a0b, Oct 14 2019, 23:09:19) [MSC v.1916 32 bit (Intel)]
INFO - core.main (23:27:26.634) - MainThread (1344):
Using comtypes version 1.1.7
INFO - core.main (23:27:26.634) - MainThread (1344):
Using configobj version 5.1.0 with validate version 1.0.1
INFO - synthDriverHandler.setSynth (23:27:29.209) - MainThread (1344):
Loaded synthDriver vocalizer
INFO - core.main (23:27:29.210) - MainThread (1344):
Using wx version 4.0.3 msw (phoenix) wxWidgets 3.0.5 with six version 1.12.0
INFO - brailleInput.initialize (23:27:29.217) - MainThread (1344):
Braille input initialized
INFO - braille.initialize (23:27:29.217) - MainThread (1344):
Using liblouis version 3.10.0
INFO - braille.initialize (23:27:29.231) - MainThread (1344):
Using pySerial version 3.4
INFO - braille.BrailleHandler.setDisplayByName (23:27:29.264) - MainThread (1344):
Loaded braille display driver noBraille, current display has 0 cells.
INFO - core.main (23:27:29.985) - MainThread (1344):
Java Access Bridge support initialized
INFO - _UIAHandler.UIAHandler.MTAThreadFunc (23:27:30.056) - _UIAHandler.UIAHandler.MTAThread (10352):
UIAutomation: IUIAutomation6
INFO - core.main (23:27:30.670) - MainThread (1344):
NVDA initialized
INFO - updateCheck.AutoUpdateChecker._started (00:04:08.679) - MainThread (1344):
Performing automatic update check

. . .
[ Here come the errors]

ERROR - scriptHandler.executeScript (00:19:32.725) - MainThread (1344):
error executing script: <bound method BrowseModeDocumentTreeInterceptor.script_tab of <NVDAObjects.IAccessible.chromium.ChromeVBuf object at 0x0163B7B0>> with gesture 'tab'
Traceback (most recent call last):
File "scriptHandler.pyc", line 205, in executeScript
File "browseMode.pyc", line 1423, in script_tab
File "browseMode.pyc", line 1419, in _tabOverride
AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'setFocus'

molly the blind tech lover
 

Hi.
There is an issue with Chrome where webpages are not refreshing. I don't
know if this the same issue you are describing, but the issue has been
resolved in the beta version of Chrome. There should be a Chrome update on
March 17 in which this issue has been resolved.

-----Original Message-----
From: nvda@nvda.groups.io <nvda@nvda.groups.io> On Behalf Of Brian Buhrow
Sent: Wednesday, March 4, 2020 11:41 AM
To: nvda@nvda.groups.io
Cc: buhrow@...
Subject: [nvda] Problem with NVDA and Chrome on HTML pages with many links

hello. In using Google Chrome with a squirrelmail web page with
many links, I find either NVDA or Chrome is mis-behaving. Specifically, I
see a lot of errors in the NVDA log similar to the ones below. When these
errors happen, The specific web page in question becomes unresponsive and
other odd things break, i.e. this evening, I couldn't copy to the clipboard
for some odd reason, until I reboot. Is this a known issue, and, if it is,
does anyone know where I can get the fix? I believe I'm running the latest
version of Chrome, Windows 10 and NVDA.
See snippets of the log file below.

Many thanks for any light folks can shed on this issue.

-thanks
-Brian


INFO - __main__ (23:27:25.265) - MainThread (1344):
Starting NVDA version 2019.3.1
INFO - core.main (23:27:25.749) - MainThread (1344):
Config dir: C:\Users\BUHROW\AppData\Roaming\nvda
INFO - config.ConfigManager._loadConfig (23:27:25.749) - MainThread (1344):
Loading config: C:\Users\BUHROW\AppData\Roaming\nvda\nvda.ini
INFO - core.main (23:27:26.633) - MainThread (1344):
Using Windows version 10.0.18363 workstation INFO - core.main (23:27:26.633)
- MainThread (1344):
Using Python version 3.7.5 (tags/v3.7.5:5c02a39a0b, Oct 14 2019, 23:09:19)
[MSC v.1916 32 bit (Intel)] INFO - core.main (23:27:26.634) - MainThread
(1344):
Using comtypes version 1.1.7
INFO - core.main (23:27:26.634) - MainThread (1344):
Using configobj version 5.1.0 with validate version 1.0.1 INFO -
synthDriverHandler.setSynth (23:27:29.209) - MainThread (1344):
Loaded synthDriver vocalizer
INFO - core.main (23:27:29.210) - MainThread (1344):
Using wx version 4.0.3 msw (phoenix) wxWidgets 3.0.5 with six version 1.12.0
INFO - brailleInput.initialize (23:27:29.217) - MainThread (1344):
Braille input initialized
INFO - braille.initialize (23:27:29.217) - MainThread (1344):
Using liblouis version 3.10.0
INFO - braille.initialize (23:27:29.231) - MainThread (1344):
Using pySerial version 3.4
INFO - braille.BrailleHandler.setDisplayByName (23:27:29.264) - MainThread
(1344):
Loaded braille display driver noBraille, current display has 0 cells.
INFO - core.main (23:27:29.985) - MainThread (1344):
Java Access Bridge support initialized
INFO - _UIAHandler.UIAHandler.MTAThreadFunc (23:27:30.056) -
_UIAHandler.UIAHandler.MTAThread (10352):
UIAutomation: IUIAutomation6
INFO - core.main (23:27:30.670) - MainThread (1344):
NVDA initialized
INFO - updateCheck.AutoUpdateChecker._started (00:04:08.679) - MainThread
(1344):
Performing automatic update check

. . .
[ Here come the errors]

ERROR - scriptHandler.executeScript (00:19:32.725) - MainThread (1344):
error executing script: <bound method
BrowseModeDocumentTreeInterceptor.script_tab of
<NVDAObjects.IAccessible.chromium.ChromeVBuf object at 0x0163B7B0>> with
gesture 'tab'
Traceback (most recent call last):
File "scriptHandler.pyc", line 205, in executeScript
File "browseMode.pyc", line 1423, in script_tab
File "browseMode.pyc", line 1419, in _tabOverride
AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'setFocus'